ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ ПРОТИ ЗАХВОРЮВАНЬ

"Коронавірус COVID-19"

 

Шановні колеги, батьки, учні, у зв’язку з першим випадком коронавірусу в Україні просимо дотримуватися алгоритму дій в освітньому закладі:

 

  • Учасники освітнього процесу із симптомами захворювання, підвищеною температурою тіла – НЕ ДОПУСКАЮТЬСЯ.
  • Кожен учитель починає урок з п’ятихвилинки та опитування про самопочуття дітей;
  • Класні керівники проводять бесіди стосовно попередження захворювання;
  • У класах розміщується інформація про захворювання і його попередження;
  • Класні керівники отримують інформацію від батьків про стан дитини та рекомендують при перших ознаках ГРВІ викликати лікаря і залишити дитину вдома;
  • При перших ознаках захворюваності під час освітнього процесу – дитина звертається до медичного працівника, де отримує першу допомогу;

 

У школі  створено безпечне освітнє середовище.

 

  • Заклад забезпечено безконтактним термометром для вимірювання температури учнів;
  • Забезпечено вологе прибирання усіх приміщень закладу із дезінфікуючими засобами;
  • Протираються дверні ручки класних кабінетів дезінфікуючими засобами протягом навчального дня;
  • Усі класні приміщення провітрюються на перервах;
  • Обмежено доступ сторонніх осіб до закладу.

 

Відповідальне ставлення працівників

до власного здоров’я та здоров’я оточуючих!

Основна теза: Захворів – сиди вдома.

Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших.

  • У разі погіршення стану – потрібно звернутись до свого сімейного лікаря
  • Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та  особливо осіб, що повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки COVID-19.

Як можна заразитися, Як передається вірус?

  • Наразі відомо, що новий коронавіруспередається краплинним та контактним шляхами.
  • Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м).
  • На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.
  • Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
  • Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м.

Як довго вірус живе на поверхнях?

  • За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3 годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Рекомендації як убезпечити себе від зараження: 

  1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.

Миття рук з милом:

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  • вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  • обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  1. Уникайте скупчення людей.
  2. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.
  3. Використовуйте захисну маску:
  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Використовуйте маску правильно:

  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • заміняйте маску щочотири години;
  • не використовуйте маску повторно.

Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування 

  • По термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв.
  • Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції:
    • видалення залишків їжі.
    • миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами.
    • миття з додаванням дез. розчину у іншій ємності (ванні).
    • ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів – це також в окремій ємності.
    • просушування на спеціальних полицях.

.

 

Коронавірусна інфекція COVID-19

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ ПРОТИ ЗАХВОРЮВАНЬ

"Коронавірус COVID-19"

 

Шановні колеги, батьки, учні, у зв’язку з першим випадком коронавірусу в Україні просимо дотримуватися алгоритму дій в освітньому закладі:

 

  • Учасники освітнього процесу із симптомами захворювання, підвищеною температурою тіла – НЕ ДОПУСКАЮТЬСЯ.
  • Кожен учитель починає урок з п’ятихвилинки та опитування про самопочуття дітей;
  • Класні керівники проводять бесіди стосовно попередження захворювання;
  • У класах розміщується інформація про захворювання і його попередження;
  • Класні керівники отримують інформацію від батьків про стан дитини та рекомендують при перших ознаках ГРВІ викликати лікаря і залишити дитину вдома;
  • При перших ознаках захворюваності під час освітнього процесу – дитина звертається до медичного працівника, де отримує першу допомогу;

 

У школі  створено безпечне освітнє середовище.

 

  • Заклад забезпечено безконтактним термометром для вимірювання температури учнів;
  • Забезпечено вологе прибирання усіх приміщень закладу із дезінфікуючими засобами;
  • Протираються дверні ручки класних кабінетів дезінфікуючими засобами протягом навчального дня;
  • Усі класні приміщення провітрюються на перервах;
  • Обмежено доступ сторонніх осіб до закладу.

 

Відповідальне ставлення працівників

до власного здоров’я та здоров’я оточуючих!

Основна теза: Захворів – сиди вдома.

Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших.

  • У разі погіршення стану – потрібно звернутись до свого сімейного лікаря
  • Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла та  особливо осіб, що повернулись з відпустки або з відрядження з країн, в яких були зареєстровані випадки COVID-19.

Як можна заразитися, Як передається вірус?

  • Наразі відомо, що новий коронавіруспередається краплинним та контактним шляхами.
  • Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м).
  • На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.
  • Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
  • Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м.

Як довго вірус живе на поверхнях?

  • За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3 годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Рекомендації як убезпечити себе від зараження: 

  1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.

Миття рук з милом:

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  • вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  • обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  1. Уникайте скупчення людей.
  2. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.
  3. Використовуйте захисну маску:
  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Використовуйте маску правильно:

  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • заміняйте маску щочотири години;
  • не використовуйте маску повторно.

Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування 

  • По термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв.
  • Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції:
    • видалення залишків їжі.
    • миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами.
    • миття з додаванням дез. розчину у іншій ємності (ванні).
    • ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів – це також в окремій ємності.
    • просушування на спеціальних полицях.

.